**virtuous**

Allah, sh0w us the right path~

95- Imtihan

on November 10, 2009

“Terasa nak mencari semula ketenangan yang hilang bila dapat natijah imithan yang macam tu,” keluh seorang Kakak. Adiknya yang sedang setia mendengar berusaha memujuk dan memberikan keyakinan untuk Kakaknya terus mencuba.

“Jangan pernah menyesal dan berputus asa!” katanya. ” Jangan sedih, usaha lagi!” Emak pula berpesan. Hmmm~

Bukan mudah untuk menerima sedikit kemerosotan pabila selama ini sering berada di puncak. Lebih-lebih lagi pada sesuatu yang sebenarnya tidak sesukar mana pun pada zahirnya. Rasa segan menyelubungi diri, disembunyikan dengan raut wajah yang terus mengukirkan senyuman ; palsu!

Tiada alasan, tiada ulasan, muhasabah sahaja yang mampu dilakukan. Pastinya ada sesuatu yang perlu dilakukan, diubah, mahupun ditingkatkan. Usaha, do’a, dan tawakal padaNya harus tinggi, bukan?

Kekadang, kemerosotan itu hanya satu ujian ketahanan iman ๐Ÿ™‚

ูุฅู† ู…ุน ุงู„ุนุณุฑ ูŠุณุฑุงูŒ

: Oleh itu, maka (yakinlah) bahawa sesungguhnya setiap kesukaran disertai dengan kemudahan

Surah Al-Insyirah : 5

“Kakak, sebenarnya adik pun sedang mengalami kemerosatan!” giliran si Adik pula bercerita.

O Allah! forgive us when we whine ๐Ÿ˜ฆ

Advertisements

7 responses to “95- Imtihan

  1. sabar ye dik..kte menerima nsib yg sama..kte blajar dr satu kesilapan..ingtlh dik ssungguhnya ALLAH sedang mnguji kita..kuat ye..doa bnyak2 n jgn ptus asa.. kte sme2 usaha ye dik..chaiyok2x

  2. afifahazam says:

    insan yang senasib dengan mu ;

    syukran kakak ๐Ÿ™‚ insha allah kite sume boleh kan??

    ameen always~~

  3. wanie says:

    apela kakchik nie..citer psl exam la plk..x suker laa! exam final nie mmg hancus… mati la kene dok klas blkg ๐Ÿ˜ฆ dh pnat dh nanges..huh..entahlah..

  4. afifahazam says:

    wanie ;

    gulp! tak suke ek?? sori ๐Ÿ˜€
    dah habis exam, jangan lupe teruskan berdo’a cam biasa so that boleh dapat results yang best, insha allah~
    kalo tiba2 dapat kelas belakang pun takpe, asalkan b0leh terus study, jangan leka tau!
    tak salah pun nak nangis, sekali sekala…
    but, make sure tangisan kita tak sia-sia lepas ni ya!
    tapi dik, sepanjang kehidupan kite ni pun kan exam jugak??
    and the examiner is Him, only Him ๐Ÿ™‚

    d0 take care^^

  5. dealova says:

    mmg skrg bz imtihan kan…

    kalo ade like kt acik nye post, kite la tu..><

  6. afifahazam says:

    dealova ;

    yup! betul tu dear, imtihan oh imtihan! hmm~~

    [ye ke?? okai, r0ger! ;)]

  7. wanie says:

    ape2 je la kakchik!!hmm~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: