**virtuous**

Allah, sh0w us the right path~

88-Datanglah Idea

on September 15, 2009

Tolonglah kembalikan ilham ana untuk menulis!!

Permintaan yang pelik??Entahlah…

Bukan menjadi tumpuan mahupun hadaf ana untuk menulis berkaitan peribadi semata-mata.

Hampir setiap hari, acap kali hadirnya cadangan dan idea yang bermacam-macam, ana akan terus membuat kajian dan rujukan serta menambahkan bacaan yang berkaitan.

Alih-alih, sejak akhir-akhir ini, semua yang dirancang telah dilaksanakan oleh orang lain terlebih dahulu. Ilham milik Allah kan? Jadi mungkin Allah campakkan rasa prihatin yang sama dalam diri hamba-hambaNya yang terpilih.

Jadi, siapa-siapa yang lebih proaktif, dia akan terus merencanakan perancangan ia. Berbanding ana, yang akan menyelesaikan sesuatu perkara dalam masa yang lama, maka akan terus tertinggal di belakang.

Tapi sebenarnya, bukanlah menjadi kesalahan untuk menulis dan melontarkan idea berkaitan dengan hal yang sama. Kekadang, cara olahan dan idea masing-masing berbeza. Kesimpulannya, teruskan menulis untuk mengasah minda.

Agaknya idea dan ilham juga punya nafsu! Kawallah semampu mungkin.

ilham oh ilham

ilham oh ilham

Advertisements

9 responses to “88-Datanglah Idea

  1. Madihah says:

    Ala2…ciannya adik akak nie…
    x apa fifah, buat pelan2…
    kadang2 apa yang kita rancang x smstinya mnjadi…
    itu lah contoh ujian Allah bg pd kita…
    jgn putus asa ya. Teruskan brpk, kdg2 skcil2 perkara pun bole djdkan idea…
    Tazkirah ptg la plak.hehe…akk pon bru buat blog…
    saling la sokong-menyokong ya…

  2. afifahazam says:

    Madihah ;

    betul3…thanx dear πŸ™‚
    ameen always, saling menyokong dan mendo’akan ya^^

  3. Akmal Hakim says:

    Kadang-kadang jari-jemari tak terkawal menari-nari di pentas papan kekunci lantaran suara hati yang wujud untuk membasahi laman maya ini.

    Benar idea itu macam bernafsu kan.

    Tatkala sesuatu yang menggerakkan jiwa bergetar berdegung, keyboard ini terus dicapai meluahkan segala-galanya..

    Itulah seni..

    Tak ada idea tak mengapa.. Idea tak dapat dipaksa, tetapi ia selalu muncul ketikamana kita tidak meminta..

    Itulah seni hati..

  4. cahaya kesempurnaan says:

    salam rindu dear…
    lama x dtg tmpt ni..hehe..
    4 ur information..umah kte dah nak psg ternet..hehe..

    t mkn lemang jgn lupe org kat sini deh….
    umah kte just tambah 4 org…
    -azzah,19 thn,penang
    -hanis,19 thn,kelantan
    -maryam,18thn,kelantan
    -amrah…..

  5. afifahazam says:

    cahaya kesempurnaan ;

    wslm wbrkth dear,
    rindu jugak!!
    owh ye ke??ceceh πŸ˜‰
    moga kite dapat manfaatkan sume kemudahan untuk jalanNya, thanx dear!!

    haha, xnak makan lemang! nak minum air je banyak2…

    owh ye ke?? yang 3 orang tu dari mana? kata kat diorang ahlan wasahlan ye! nanti achik n farhana balik, kite jumpe

    moga dapat jadi hOusemate yang harmoni^^

  6. Kteh says:

    byk kn membaca & berfikir, itu mendatangkn idea. tulis 4 d sake of Allah, utk manfaat manusia spy lg dkt dgn Allah, bkn syok sdn, inA dipermudahkn. tulisan yg diiringi dgn iman & taqwa, kesannya berbekas pd hati pembaca. salam aidilfitri ^^ xjumpa facebook kokde la

  7. salam aidilfitri…
    kalau fifah nak tahu byk sgt insiden time nak uruskan pasang ternet kat orange tau…huhu….

    semoga sama2 manfaatkan teknologi yg ada dgn sebaiknya!

    die org asal kelantan n penang….

    apa kaba fifah dan kuarga…t krm slm kat femeli yer!!!!kat farhana jg..lama x dgr citer dye…

  8. afifahazam says:

    cahaya kesempurnaan ;

    salam lebaran dear πŸ™‚
    jangan jalan2 dulu kat mu’tah tau! tunggu achik n farhana balik dulu, hoho
    heh~ kalo dah namanya berurusan dengan ‘mereka’, confirm lah banyak insiden akan berlaku, hehe
    dah settle ke kak??
    farhana ok je
    hari tuh die tidur rumah achik kejap πŸ˜‰
    dear,
    ada tak faiz tasjilkan untuk farhana??

  9. afifahazam says:

    Kteh ;

    hoho
    insha allah achik try
    thanx dear πŸ™‚
    anyway,
    take care there^^

    [dah bgtau k0kde suruh add kakteh~]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: